SAT Critical Reading : Extrapolating from the Text in Natural Science Passages

Study concepts, example questions & explanations for SAT Critical Reading

varsity tutors app store varsity tutors android store varsity tutors amazon store varsity tutors ibooks store

Example Questions

Example Question #1 : Argumentative Science Passages

Adapted from “Introduced Species That Have Become Pests” in Our Vanishing Wild Life, Its Extermination and Protection by William Temple Hornaday (1913)

The man who successfully transplants or "introduces" into a new habitat any persistent species of living thing assumes a very grave responsibility. Every introduced species is doubtful gravel until panned out. The enormous losses that have been inflicted upon the world through the perpetuation of follies with wild vertebrates and insects would, if added together, be enough to purchase a principality. The most aggravating feature of these follies in transplantation is that never yet have they been made severely punishable. We are just as careless and easygoing on this point as we were about the government of the Yellowstone Park in the days when Howell and other poachers destroyed our first national bison herd, and when caught red-handed—as Howell was, skinning seven Park bison cows—could not be punished for it, because there was no penalty prescribed by any law. Today, there is a way in which any revengeful person could inflict enormous damage on the entire South, at no cost to himself, involve those states in enormous losses and the expenditure of vast sums of money, yet go absolutely unpunished!

The gypsy moth is a case in point. This winged calamity was imported at Maiden, Massachusetts, near Boston, by a French entomologist, Mr. Leopold Trouvelot, in 1868 or 69. History records the fact that the man of science did not purposely set free the pest. He was endeavoring with live specimens to find a moth that would produce a cocoon of commercial value to America, and a sudden gust of wind blew out of his study, through an open window, his living and breeding specimens of the gypsy moth. The moth itself is not bad to look at, but its larvae is a great, overgrown brute with an appetite like a hog. Immediately Mr. Trouvelot sought to recover his specimens, and when he failed to find them all, like a man of real honor, he notified the State authorities of the accident. Every effort was made to recover all the specimens, but enough escaped to produce progeny that soon became a scourge to the trees of Massachusetts. The method of the big, nasty-looking mottled-brown caterpillar was very simple. It devoured the entire foliage of every tree that grew in its sphere of influence.

The gypsy moth spread with alarming rapidity and persistence. In course of time, the state authorities of Massachusetts were forced to begin a relentless war upon it, by poisonous sprays and by fire. It was awful! Up to this date (1912) the New England states and the United States Government service have expended in fighting this pest about $7,680,000!

The spread of this pest has been retarded, but the gypsy moth never will be wholly stamped out. Today it exists in Rhode Island, Connecticut, and New Hampshire, and it is due to reach New York at an early date. It is steadily spreading in three directions from Boston, its original point of departure, and when it strikes the State of New York, we, too, will begin to pay dearly for the Trouvelot experiment.

Howell’s story is different from that of Mr. Trouvelot’s in that __________.

Possible Answers:

Howell acted alone while Trouvelot worked with a group

Howell acted purposely while Trouvelot introduced the moths by accident

Howell sought to capture insects while Trouvelot sought to release them

Howell worked for a zoo while Trouvelot was a scientist

Howell could be punished by law, while Trouvelot could not

Correct answer:

Howell acted purposely while Trouvelot introduced the moths by accident

Explanation:

According to the passage, what did Howell do? He was caught skinning bison in Yellowstone National Park and there was no way to punish him, a point about which the author is frustrated. What did Mr. Trouvelot do? He accidentally released gypsy moths into the United States, where they’ve caused a lot of trouble since. Nothing in the passage says that Mr. Trouvelot worked in a group, so we can eliminate the answer “Howell acted alone while Mr. Trouvelot worked with a group.” Similarly, while the passage says that Mr. Trouvelot was a scientist (an entomologist), nothing says that Howell worked for a zoo, so “Howell worked for a zoo while Trouvelot was a scientist” can’t be correct. The author brings up Howell’s story as an example of someone who couldn’t be punished by law for what the author considers an egregiously bad act, so “Howell could be punished by law, while Mr. Trouvelot could not” can’t be correct either. Howell’s story has nothing to do with insects and Mr. Trouvelot released his gypsy moths on accident, so “Howell sought to capture insects while Trouvelot sought to release them” cannot be the correct answer. This leaves us with one answer choice, the correct one: “Howell acted purposely while Trouvelot introduced the moths by accident.”

Example Question #1 : Comparing And Contrasting In Natural Science Passages

"Interpreting the Copernican Revolution" by Matthew Minerd (2014)

The expressions of one discipline can often alter the way that other subjects understand themselves. Among such cases are numbered the investigations of Nicolaus Copernicus. Copernicus is best known for his views concerning heliocentrism, a view which eventually obliterated many aspects of the ancient/medieval worldview, at least from the standpoint of physical science. It had always been the natural view of mankind that the earth stood at the center of the universe, a fixed point in reference to the rest of the visible bodies. The sun, stars, and planets all rotated around the earth.

With time, this viewpoint became one of the major reference points for modern life. It provided a provocative image that was used—and often abused—by many people for various purposes. For those who wished to weaken the control of religion on mankind, it was said that the heliocentric outlook proved man’s insignificance. In contrast with earlier geocentrism, heliocentrism was said to show that man is not the center of the universe. He is merely one small being in the midst of a large cosmos. However, others wished to use the “Copernican Revolution” in a very different manner. These thinkers wanted to show that there was another “recentering” that had to happen. Once upon a time, we talked about the world. Now, however, it was necessary to talk of man as the central reference point. Just as the solar system was “centered” on the sun, so too should the sciences be centered on the human person.

However, both of these approaches are fraught with problems. Those who wished to undermine the religious mindset rather misunderstood the former outlook on the solar system. The earlier geocentric mindset did not believe that the earth was the most important body in the heavens. Instead, many ancient and medieval thinkers believed that the highest “sphere” above the earth was the most important being in the physical universe. Likewise, the so-called “Copernican Revolution” in physics was different from the one applied to the human person. Copernicus’ revolution showed that the human point of view was not the center, whereas the later forms of “Copernican revolution” wished to show just the opposite.

Of course, there are many complexities in the history of such important changes in scientific outlook. Nevertheless, it is fascinating to see the wide-reaching effects of such discoveries, even when they have numerous, ambiguous effects.

How are two uses of the image of heliocentrism contrasted in this passage?

Possible Answers:

One calls for scientific detachment while the other calls for engagement in the world of culture.

One implies the insignificance of the human person while the other implies humanity's greatness.

One is primarily scientific while the other is religious at its core.

None of the other answers

One calls for detached peace while the other is likely to breed wars.

Correct answer:

One implies the insignificance of the human person while the other implies humanity's greatness.

Explanation:

The general contrast is between "man, the speck on a rock" and "man, the center of all things." The idea for one view is that the human person is insignificant in comparison to the rest of the universe, which dwarfs his little life on Earth. The other view makes the human person so significant that the study of human life is central.

Example Question #11 : Comparing And Contrasting In Science Passages

Adapted from “Humming-Birds: As Illustrating the Luxuriance of Tropical Nature” in Tropical Nature, and Other Essays by Alfred Russel Wallace (1878)

The food of hummingbirds has been a matter of much controversy. All the early writers down to Buffon believed that they lived solely on the nectar of flowers, but since that time, every close observer of their habits maintains that they feed largely, and in some cases wholly, on insects. Azara observed them on the La Plata in winter taking insects out of the webs of spiders at a time and place where there were no flowers. Bullock, in Mexico, declares that he saw them catch small butterflies, and that he found many kinds of insects in their stomachs. Waterton made a similar statement. Hundreds and perhaps thousands of specimens have since been dissected by collecting naturalists, and in almost every instance their stomachs have been found full of insects, sometimes, but not generally, mixed with a proportion of honey. Many of them in fact may be seen catching gnats and other small insects just like fly-catchers, sitting on a dead twig over water, darting off for a time in the air, and then returning to the twig. Others come out just at dusk, and remain on the wing, now stationary, now darting about with the greatest rapidity, imitating in a limited space the evolutions of the goatsuckers, and evidently for the same end and purpose. Mr. Gosse also remarks, ” All the hummingbirds have more or less the habit, when in flight, of pausing in the air and throwing the body and tail into rapid and odd contortions. This is most observable in the Polytmus, from the effect that such motions have on the long feathers of the tail. That the object of these quick turns is the capture of insects, I am sure, having watched one thus engaged pretty close to me.”

What do Azara, Bullock, and Waterton have in common?

Possible Answers:

They are all scientists who think hummingbirds eat flower nectar.

They are all types of hummingbirds.

They are all critics of the writer and disagree with his theory.

They are all types of birds that eat insects.

They are all scientists who think hummingbirds eat insects.

Correct answer:

They are all scientists who think hummingbirds eat insects.

Explanation:

Azara, Bullock, and Waterton are all mentioned near the beginning of the passage. The author writes, “All the early writers down to Buffon believed that they lived solely on the nectar of flowers, but since that time, every close observer of their habits maintains that they feed largely, and in some cases wholly, on insects.” He then mentioned the following:

(1) "Azara observed them on the La Plata in winter taking insects out of the webs of spiders at a time and place where there were no flowers."

(2) "Bullock, in Mexico, declares that he saw them catch small butterflies, and that he found many kinds of insects in their stomachs."

(3) "Waterton made a similar statement."

The author is suggesting that Azara, Bullock, and Waterton fall into the group of “every close observer of their habits.” The three also make statements about hummingbirds. From this, we can narrow down our answers to three choices: that Azara, Bullock, and Waterton are critics of the author, scientists who think hummingbirds eat insects, or scientists who think hummingbirds eat flower nectar. Nowhere in the passage do the statements made by these writers appear to contradict the author’s opinion, so we can discard the idea that Azara, Bullock, and Waterton are critics of the author. So, are they saying that hummingbirds eat flower nectar or insects? They author says that early observers of hummingbirds thought that they eat flower nectar, but that more recent scientists—like the three quoted—think that they eat insects. The statements made by each also relate to hummingbirds eating insects, so the correct answer is “They are all scientists who think hummingbirds eat insects.”

Example Question #1 : Making Inferences About The Author Or Natural Science Passage Content

Adapted from The Evolutionist at Large by Grant Allen (1881)

I am engaged in watching a brigade of ants out on foraging duty, and intent on securing for the nest three whole segments of a deceased earthworm. They look for all the world like those busy companies one sees in the Egyptian wall paintings, dragging home a huge granite colossus by sheer force of bone and sinew. Every muscle in their tiny bodies is strained to the utmost as they pry themselves laboriously against the great boulders that strew the path, and that are known to our Brobdingnagian intelligence as grains of sand. Besides the workers themselves, a whole battalion of stragglers runs to and fro upon the broad line that leads to the headquarters of the community. The province of these stragglers, who seem so busy doing nothing, probably consists in keeping communications open, and encouraging the sturdy pullers by occasional relays of fresh workmen. I often wish that I could for a while get inside those tiny brains, and see, or rather smell, the world as ants do. For there can be little doubt that to these brave little carnivores here the universe is chiefly known as a collective bundle of odors, simultaneous or consecutive. As our world is mainly a world of visible objects, theirs, I believe, is mainly a world of olfactible things.

In the head of every one of these little creatures is something that we may fairly call a brain. Of course most insects have no real brains; the nerve-substance in their heads is a mere collection of ill-arranged ganglia, directly connected with their organs of sense. Whatever man may be, an earwig at least is a conscious, or rather a semi-conscious, automaton. He has just a few knots of nerve cells in his little pate, each of which leads straight from his dim eye or his vague ear or his indefinite organs of taste; and his muscles obey the promptings of external sensations without possibility of hesitation or consideration, as mechanically as the valve of a steam engine obeys the governor balls. The poor soul's intellect is wholly deficient, and the senses alone make up all that there is of him, subjectively considered. But it is not so with the highest insects. They have something that truly answers to the real brain of men, apes, and dogs, to the cerebral hemispheres and the cerebellum that are superadded in us mammals upon the simple sense-centers of lower creatures. Besides the eye, with its optic nerve and optic perceptive organs—besides the ear, with its similar mechanism—we mammalian lords of creation have a higher and more genuine brain, that collects and compares the information given to the senses, and sends down the appropriate messages to the muscles accordingly. Now, bees and flies and ants have got much the same sort of arrangement, on a smaller scale, within their tiny heads. On top of the little knots that do duty as nerve centers for their eyes and mouths, stand two stalked bits of nervous matter, whose duty is analogous to that of our own brains. And that is why these three sorts of insects think and reason so much more intellectually than beetles or butterflies, and why the larger part of them have organized their domestic arrangements on such an excellent cooperative plan.

We know well enough what forms the main material of thought with bees and flies, and that is visible objects. For you must think about something if you think at all; and you can hardly imagine a contemplative blow-fly setting itself down to reflect, like a Hindu devotee, on the syllable Om, or on the oneness of existence. Abstract ideas are not likely to play a large part in apian consciousness. A bee has a very perfect eye, and with this eye it can see not only form, but also color, as Sir John Lubbock's experiments have shown us. The information that it gets through its eye, coupled with other ideas derived from touch, smell, and taste, no doubt makes up the main thinkable and knowable universe as it reveals itself to the apian intelligence. To ourselves and to bees alike the world is, on the whole, a colored picture, with the notions of distance and solidity thrown in by touch and muscular effort; but sight undoubtedly plays the first part in forming our total conception of things generally.

It can reasonably be inferred from the passage that __________.

Possible Answers:

beetles and butterflies have the same types of brains as ants

religious influences can be ascribed to insects

bees and flies are visually stimulated

the author believes that ants have the ability to consider their actions

the author is more fond of bees and flies than ants

Correct answer:

bees and flies are visually stimulated

Explanation:

The author suggests that bees and flies are visually stimulated in the third paragraph when he states that “We know well enough what forms the main material of thought with bees and flies, and that is visible objects.” In the second paragraph, the author suggests that beetles and butterflies do not have the same types of brains as ants. That the author likes bees and flies more than ants, the idea of ascribing religious influences to insects, and the idea that insects consider their actions are not mentioned or are stated as being false by the text.

Example Question #1 : Making Inferences About The Author Or Natural Science Passage Content

Adapted from COMMON DISEASES OF FARM ANIMALS (1915) by R. A. Craig

The common bot-fly of the horse (G. equi) has a heavy, hairy body. Its color is brown, with dark and yellowish spots. The female fly can be seen during the warm weather, hovering around the horse, and darting toward the animal for the purpose of depositing the egg. The color of the egg is yellow, and it adheres firmly to the hair. It hatches in from two to four weeks, and the larva reaches the mouth through the animal licking the part. From the mouth, it passes to the stomach, where it attaches itself to the gastric mucous membrane. Here it remains until fully developed, when it becomes detached and is passed out with the faeces. The third stage is passed in the ground. This takes place in the spring and early summer and lasts for several weeks, when it finally emerges a mature fly.

The bot-fly of the ox (H. lineata) is dark in color and about the size of a honey-bee. On warm days, the female may be seen depositing eggs on the body of the animal, especially in the region of the heels. This seems to greatly annoy the animal, and it is not uncommon for cattle to become stampeded. The egg reaches the mouth through the animal licking the part. The saliva dissolves the shell of the egg and the larva is freed. It then migrates from the gullet, wanders about in the tissue until finally it may reach a point beneath the skin of the back. Here the larva matures and forms the well-known swelling or warble. In the spring of the year it works out through the skin. The next stage is spent in the ground. The pupa state lasts several weeks, when the mature fly issues forth.

The bot-fly of sheep (O. ovis) resembles an overgrown house-fly. Its general color is brown, and it is apparently lazy, flying about very little. This bot-fly makes its appearance when the warm weather begins, and deposits live larvae in the nostrils of sheep. This act is greatly feared by the animals, as shown by their crowding together and holding the head down. The larva works up the nasal cavities and reaches the sinuses of the head, where it becomes attached to the lining mucous membrane. In the spring, when fully developed, it passes out through the nasal cavities and nostrils, drops to the ground, buries itself, and in from four to six weeks develops into the mature fly.

SYMPTOMS OF BOT-FLY DISEASES.—The larvae of the bot-fly of the horse do not cause characteristic symptoms of disease. Work horses that are groomed daily are not hosts for a large number of "bots," but young and old horses that are kept in a pasture or lot and seldom groomed may become unthrifty and "pot bellied," or show symptoms of indigestion.

Cattle suffer much pain from the development of the larva of the H. lineata. During the spring of the year, the pain resulting from the presence of the larvae beneath the skin and the penetration of the skin is manifested by excitement and running about. Besides the loss in milk and beef production, there is a heavy yearly loss from the damage to hides.

The life of the bot-fly of sheep results in a severe catarrhal inflammation of the mucous membrane lining the sinuses of the head, and a discharge of a heavy, pus-like material from the nostrils. The irritation produced by the larvae may be so serious at times as to result in nervous symptoms and death.

It can reasonably be inferred from the passage that __________.

Possible Answers:

bot-flies are never lethal

bot-flies do not trouble the leather trade

bot-flies live in hot countries

bot-flies are parasitic insects

bot-flies are beneficial to horses

Correct answer:

bot-flies are parasitic insects

Explanation:

We can tell that from the description of these flies as being reliant upon other animals' bodies that they are parasitic in their larval stage. The definition of a "parasite" is an animal which lives on or in another animal to get food or protection.

Example Question #82 : Content Of Natural Science Passages

Adapted from Ice-Caves of France and Switzerland by George Forrest Browne (1865)

This account states that the cave is in the county of Thorn, among the lowest spurs of the Carpathians. The entrance, which faces the north, and is exposed to the cold winds from the snowy part of the Carpathian range, is eighteen fathoms high and nine broad; and the cave spreads out laterally, and descends to a point fifty fathoms below the entrance, where it is twenty-six fathoms in breadth, and of irregular height. Beyond this no one had at that time penetrated, on account of the unsafe footing, although many distant echoes were returned by the farther recesses of the cave; indeed, to get even so far as this, much step-cutting was necessary.

When the external frost of winter comes on, the account proceeds, the effect in the cave is the same as if fires had been lighted there: the ice melts, and swarms of flies and bats and hares take refuge in the interior from the severity of the winter. As soon as spring arrives, the warmth of winter disappears from the interior, water exudes from the roof and is converted into ice, while the more abundant supplies which pour down on to the sandy floor are speedily frozen there. In the dog-days, the frost is so intense that a small icicle becomes in one day a huge mass of ice; but a cool day promptly brings a thaw, and the cave is looked upon as a barometer, not merely feeling, but also presaging, the changes of weather. The people of the neighborhood, when employed in field-work, arrange their labour so that the mid-day meal may be taken near the cave, when they either ice the water they have brought with them, or drink the melted ice, which they consider very good for the stomach. It had been calculated that six hundred weekly carts would not be sufficient to keep the cavern free from ice. The ground above the cave is peculiarly rich in grass.

In explanation of these phenomena, Bell threw out the following suggestions, which need no comment. The earth being of itself cold and damp, the external heat of the atmosphere, by partially penetrating into the ground, drives in this native cold to the inner parts of the earth, and makes the cold there more dense. On the other hand, when the external air is cold, it draws forth towards the surface the heat there may be in the inner part of the earth, and thus makes caverns warm. In support and illustration of this view, he states that in the hotter parts of Hungary, when the people wish to cool their wine, they dig a hole two feet deep, and place in it the flagon of wine, and, after filling up the hole again, light a blazing fire upon the surface, which cools the wine as if the flagon had been laid in ice. He also suggests that possibly the cold winds from the Carpathians bring with them imperceptible particles of snow, which reach the water of the cave, and convert it into ice. Further, the rocks of the Carpathians abound in salts, nitre, alum, etc., which may, perhaps, mingle with such snowy particles, and produce the ordinary effect of the snow and salt in the artificial production of ice.

It can reasonably be inferred from the passage that __________.

Possible Answers:

the cave is in Hungary

the cave is high in the mountains

the ice is unsanitary

the author does not respect Bell's opinion

the cave is not far from civilization

Correct answer:

the cave is not far from civilization

Explanation:

We can infer that because the villagers' work is near the cave in summer and they use the cave's ice, there is some form of civilization in proximity to the cave. We know from the villager's use of the ice to melt it into water to drink that it is unlikely to be unsanitary. Bell's opinion is not commented on and is therefore, in the opinion of the author, possibly correct. The cave is in the country of Thorn and is at the base of the Carpathian Mountains, as is stated in the first paragraph.  

Example Question #1 : Drawing Inferences From Natural Science Passages

Adapted from A Practical Treatise on the Hive and Honey-Bee by Lorenzo Lorraine Langstroth (1857 ed.)

Of all the numerous enemies of the honey-bee, the Bee-Moth (Tinea mellonella), in climates of hot summers, is by far the most to be dreaded. So widespread and fatal have been its ravages in this country that thousands have abandoned the cultivation of bees in despair, and in districts which once produced abundant supplies of the purest honey, bee-keeping has gradually dwindled down into a very insignificant pursuit. Contrivances almost without number have been devised to defend the bees against this invidious foe, but still it continues its desolating inroads, almost unchecked, laughing as it were to scorn at all the so-called "moth-proof" hives, and turning many of the ingenious fixtures designed to entrap or exclude it into actual aids and comforts in its nefarious designs.

I should feel but little confidence in being able to reinstate bee-keeping in our country into a certain and profitable pursuit if I could not show the apiarian in what way he can safely bid defiance to the pestiferous assaults of this, his most implacable enemy. I have patiently studied its habits for years, and I am at length able to announce a system of management founded upon the peculiar construction of my hives, which will enable the careful bee-keeper to protect his colonies against the monster. The bee-moth infects our apiaries, just as weeds take possession of a fertile soil. Before explaining the means upon which I rely to circumvent the moth, I will first give a brief description of its habits.

Swammerdam, towards the close of the seventeenth century, gave a very accurate description of this insect, which was then called by the very expressive name of the "bee-wolf." He has furnished good drawings of it, in all its changes, from the worm to the perfect moth, together with the peculiar webs or galleries that it constructs and from which the name of Tinea galleria or “gallery moth” has been given to it by some entomologists. He failed, however, to discriminate between the male and female, which, because they differ so much in size and appearance, he supposed to be two different species of the wax-moth. It seems to have been a great pest in his time, and even Virgil speaks of the "dirum tineæ genus," the dreadful offspring of the moth; that is the worm.

This destroyer usually makes its appearance about the hives in April or May, the time of its coming depending upon the warmth of the climate or the forwardness of the season. It is seldom seen on the wing (unless startled from its lurking place about the hive) until towards dark, and is evidently chiefly nocturnal in its habits. In dark cloudy days, however, I have noticed it on the wing long before sunset, and if several such days follow in succession, the female, oppressed with the urgent necessity of laying her eggs, may be seen endeavoring to gain admission to the hives. The female is much larger than the male, and "her color is deeper and more inclining to a darkish gray, with small spots or blackish streaks on the interior edge of her upper wings." The color of the male inclines more to a light gray; they might easily be mistaken for different species of moths. These insects are surprisingly agile, both on foot and on the wing. The motions of a bee are very slow in comparison. "They are," says Reaumur, "the most nimble-footed creatures that I know." "If the approach to the apiary be observed of a moonlight evening, the moths will be found flying or running round the hives, watching an opportunity to enter, whilst the bees that have to guard the entrances against their intrusion will be seen acting as vigilant sentinels, performing continual rounds near this important post, extending their antenna to the utmost, and moving them to the right and left alternately. Woe to the unfortunate moth that comes within their reach!" "It is curious," says Huber, "to observe how artfully the moth knows how to profit, to the disadvantage of the bees, which require much light for seeing objects; and the precautions taken by the latter in reconnoitering and expelling so dangerous an enemy."

It can reasonably be inferred from the passage that __________.

Possible Answers:

The moths are sluggish.

The author is a keen bee keeper. 

The bees do not guard against the moth.

The author dislikes honey.

Bee-moths have only recently begun to trouble bee keepers.

Correct answer:

The author is a keen bee keeper. 

Explanation:

We know that someone wrote about the moths in the 17th century and called them "the 'bee-wolf'," so it doesn't seem likely that the problems they cause bee keepers only developed recently. We also know that the moths are quite fast from a description of their speed in the last paragraph. The author also states that the bees post “sentinels” to guard against the moths. We cannot tell from the passage if the author likes honey or not. The only thing we can really infer is that the author is a keen bee keeper, as he says in the passage that: “I have patiently studied [the bee-moth's] habits for years, and I am at length able to announce a system of management founded upon the peculiar construction of my hives.” This tells us he has kept and studied bees for many years.

Example Question #11 : Analyzing Authorial Tone And Method In Natural Science Passages

Adapted from A Practical Treatise on the Hive and Honey-Bee by Lorenzo Lorraine Langstroth (1857 ed.)

Of all the numerous enemies of the honey-bee, the Bee-Moth (Tinea mellonella), in climates of hot summers, is by far the most to be dreaded. So widespread and fatal have been its ravages in this country that thousands have abandoned the cultivation of bees in despair, and in districts which once produced abundant supplies of the purest honey, bee-keeping has gradually dwindled down into a very insignificant pursuit. Contrivances almost without number have been devised to defend the bees against this invidious foe, but still it continues its desolating inroads, almost unchecked, laughing as it were to scorn at all the so-called "moth-proof" hives, and turning many of the ingenious fixtures designed to entrap or exclude it into actual aids and comforts in its nefarious designs.

I should feel but little confidence in being able to reinstate bee-keeping in our country into a certain and profitable pursuit if I could not show the apiarian in what way he can safely bid defiance to the pestiferous assaults of this, his most implacable enemy. I have patiently studied its habits for years, and I am at length able to announce a system of management founded upon the peculiar construction of my hives, which will enable the careful bee-keeper to protect his colonies against the monster. The bee-moth infects our apiaries, just as weeds take possession of a fertile soil. Before explaining the means upon which I rely to circumvent the moth, I will first give a brief description of its habits.

Swammerdam, towards the close of the seventeenth century, gave a very accurate description of this insect, which was then called by the very expressive name of the "bee-wolf." He has furnished good drawings of it, in all its changes, from the worm to the perfect moth, together with the peculiar webs or galleries that it constructs and from which the name of Tinea galleria or “gallery moth” has been given to it by some entomologists. He failed, however, to discriminate between the male and female, which, because they differ so much in size and appearance, he supposed to be two different species of the wax-moth. It seems to have been a great pest in his time, and even Virgil speaks of the "dirum tineæ genus," the dreadful offspring of the moth; that is the worm.

This destroyer usually makes its appearance about the hives in April or May, the time of its coming depending upon the warmth of the climate or the forwardness of the season. It is seldom seen on the wing (unless startled from its lurking place about the hive) until towards dark, and is evidently chiefly nocturnal in its habits. In dark cloudy days, however, I have noticed it on the wing long before sunset, and if several such days follow in succession, the female, oppressed with the urgent necessity of laying her eggs, may be seen endeavoring to gain admission to the hives. The female is much larger than the male, and "her color is deeper and more inclining to a darkish gray, with small spots or blackish streaks on the interior edge of her upper wings." The color of the male inclines more to a light gray; they might easily be mistaken for different species of moths. These insects are surprisingly agile, both on foot and on the wing. The motions of a bee are very slow in comparison. "They are," says Reaumur, "the most nimble-footed creatures that I know." "If the approach to the apiary be observed of a moonlight evening, the moths will be found flying or running round the hives, watching an opportunity to enter, whilst the bees that have to guard the entrances against their intrusion will be seen acting as vigilant sentinels, performing continual rounds near this important post, extending their antenna to the utmost, and moving them to the right and left alternately. Woe to the unfortunate moth that comes within their reach!" "It is curious," says Huber, "to observe how artfully the moth knows how to profit, to the disadvantage of the bees, which require much light for seeing objects; and the precautions taken by the latter in reconnoitering and expelling so dangerous an enemy."

The point of view from which the passage is told can best be described as that of __________.

Possible Answers:

an intermittent apiarian

a scientific illustrator

a prominent naturalist

a reverend

an enthusiastic bee keeper

Correct answer:

an enthusiastic bee keeper

Explanation:

We can tell that the author is an enthusiastic bee keeper by the subject matter of the text and the intricate details he goes into. It happens to be true that the author is a reverend, but if we are only inferring his identity from the passage itself, we could not infer this, because the passage only discusses bee-keeping and doesn't mention anything that would make us think he is a reverend.

Example Question #1 : Science

Adapted from "Recent Views as to Direct Action of Light on the Colors of Flowers and Fruits" in Tropical Nature, and Other Essays by Alfred Russel Wallace (1878)

The theory that the brilliant colors of flowers and fruits is due to the direct action of light has been supported by a recent writer by examples taken from the arctic instead of from the tropical flora. In the arctic regions, vegetation is excessively rapid during the short summer, and this is held to be due to the continuous action of light throughout the long summer days. “The further we advance towards the north, the more the leaves of plants increase in size as if to absorb a greater proportion of the solar rays. M. Grisebach says that during a journey in Norway he observed that the majority of deciduous trees had already, at the 60th degree of latitude, larger leaves than in Germany, while M. Ch. Martins has made a similar observation as regards the leguminous plants cultivated in Lapland.” The same writer goes on to say that all the seeds of cultivated plants acquire a deeper color the further north they are grown, white haricots becoming brown or black, and white wheat becoming brown, while the green color of all vegetation becomes more intense. The flowers also are similarly changed: those which are white or yellow in central Europe becoming red or orange in Norway. This is what occurs in the Alpine flora, and the cause is said to be the same in both—the greater intensity of the sunlight. In the one the light is more persistent, in the other more intense because it traverses a less thickness of atmosphere.

Admitting the facts as above stated to be in themselves correct, they do not by any means establish the theory founded on them; and it is curious that Grisebach, who has been quoted by this writer for the fact of the increased size of the foliage, gives a totally different explanation of the more vivid colors of Arctic flowers. He says, “We see flowers become larger and more richly colored in proportion as, by the increasing length of winter, insects become rarer, and their cooperation in the act of fecundation is exposed to more uncertain chances.” (Vegetation du Globe, col. i. p. 61—French translation.) This is the theory here adopted to explain the colors of Alpine plants, and we believe there are many facts that will show it to be the preferable one. The statement that the white and yellow flowers of temperate Europe become red or golden in the Arctic regions must we think be incorrect. By roughly tabulating the colors of the plants given by Sir Joseph Hooker as permanently Arctic, we find among fifty species with more or less conspicuous flowers, twenty-five white, twelve yellow, eight purple or blue, three lilac, and two red or pink; showing a very similar proportion of white and yellow flowers to what obtains further south.

The author of the passage is most likely __________.

Possible Answers:

a geographer

a meteorologist

a botanist

a chemist

an archeologist

Correct answer:

a botanist

Explanation:

As the title of the passage is "Recent Views as to Direct Action of Light on the Colors of Flowers and Fruits" and its subject is flower color, leaf size, and other scientific phenomena that have to do with plants, trees, and especially flowers, we can safely infer that of the given answer choices, the author is most likely a botanist. While the author does discuss flowers at different latitudes, which may suggest "geographer," and different atmospheric conditions, which may suggest "meteorologist," he only broaches these topics because of how they intersect with his primary topic of flowers and plants.

Example Question #1 : Drawing Generalizations About Natural Science Passages

Adapted from "Recent Views as to Direct Action of Light on the Colors of Flowers and Fruits" in Tropical Nature, and Other Essays by Alfred Russel Wallace (1878)

The theory that the brilliant colors of flowers and fruits is due to the direct action of light has been supported by a recent writer by examples taken from the arctic instead of from the tropical flora. In the arctic regions, vegetation is excessively rapid during the short summer, and this is held to be due to the continuous action of light throughout the long summer days. "The further we advance towards the north, the more the leaves of plants increase in size as if to absorb a greater proportion of the solar rays. M. Grisebach says that during a journey in Norway he observed that the majority of deciduous trees had already, at the 60th degree of latitude, larger leaves than in Germany, while M. Ch. Martins has made a similar observation as regards the leguminous plants cultivated in Lapland.” The same writer goes on to say that all the seeds of cultivated plants acquire a deeper color the further north they are grown, white haricots becoming brown or black, and white wheat becoming brown, while the green color of all vegetation becomes more intense. The flowers also are similarly changed: those which are white or yellow in central Europe becoming red or orange in Norway. This is what occurs in the Alpine flora, and the cause is said to be the same in both—the greater intensity of the sunlight. In the one the light is more persistent, in the other more intense because it traverses a less thickness of atmosphere.

Admitting the facts as above stated to be in themselves correct, they do not by any means establish the theory founded on them; and it is curious that Grisebach, who has been quoted by this writer for the fact of the increased size of the foliage, gives a totally different explanation of the more vivid colors of Arctic flowers. He says, “We see flowers become larger and more richly colored in proportion as, by the increasing length of winter, insects become rarer, and their cooperation in the act of fecundation is exposed to more uncertain chances.” (Vegetation du Globe, col. i. p. 61—French translation.) This is the theory here adopted to explain the colors of Alpine plants, and we believe there are many facts that will show it to be the preferable one. The statement that the white and yellow flowers of temperate Europe become red or golden in the Arctic regions must we think be incorrect. By roughly tabulating the colors of the plants given by Sir Joseph Hooker as permanently Arctic, we find among fifty species with more or less conspicuous flowers, twenty-five white, twelve yellow, eight purple or blue, three lilac, and two red or pink; showing a very similar proportion of white and yellow flowers to what obtains further south.

This passage is taken from a longer work. Based on what you have read, which of the following would you most expect to find in the paragraphs immediately following those in the passage?

Possible Answers:

A discussion of the historical uses of alpine plants

More evidence as to why Grisebach’s theory is the correct one

Praise of the useful nature of Hooker’s research

Further consideration of the theory of the writer quoted in the first paragraph

A summary of a paper the author wishes to publish on the topic being discussed

Correct answer:

More evidence as to why Grisebach’s theory is the correct one

Explanation:

In the concluding sentences of the passage, the author is asserting that Grisebach's interpretation is the correct one, not that of the "recent writer" quoted in the first paragraph. The author is also bringing up evidence (Joseph Hooker's enumerated observations) to prove his point. One could thus reasonably expect to encounter "more evidence as to why Grisebach’s theory is the correct one" if one read on further in the larger text of which this passage is a small part.

Learning Tools by Varsity Tutors